Finansinspektionens prioriterade risker inom penningtvätt och finansiering av terrorism

Finansinspektionen har nyligen offentliggjort sina prioriterade riskområden för tillsynsåret 2024 inom penningtvätt och finansiering av terrorism. I rapporten belyser Finansinspektionen potentiella hot och sårbarheter inom den finansiella sektorn samt hur företag och andra juridiska enheter kan utnyttjas som verktyg för brottslig verksamhet, särskilt i situationer när komplexa verksamhets- och ägarstrukturer används för att dölja penningtvättsupplägg. Denna risk bekräftas av Finanspolisen och andra myndigheter inom brottsbekämpning.

Uppmärksamhet riktas också mot den ökande risken för finansiering av terrorism. Enligt Säkerhetspolisens senaste bedömning har hotbilden mot Sverige ökat, vilket har höjt kraven på företagens åtgärder mot terrorismfinansiering. Till skillnad från penningtvätt kan terrorismfinansiering ske med både lagliga och olagliga medel och kräver inte särskild kompetens från finansiären. Denna typ av finansiering utgör ett direkt hot mot allmän säkerhet och kan utföras med relativt små belopp och enkla medel.

Inom den finansiella sektorn har Finansinspektionen pekat ut specifika branscher och företag som särskilt sårbara för penningtvätt och terrorismfinansiering. Mindre företag, särskilt valutaväxlingsföretag och betaltjänstleverantörer, som saknar tillräckliga förebyggande rutiner löper ökad risk att utnyttjas i penningtvättssyfte. Dessutom framhävs handeln med kryptotillgångar som en högrisksektor för penningtvätt eftersom det kan användas för att omsätta medel som härstammar från brottslig verksamhet. En annan framstående risk utgörs av digitala banktjänster, kryptoväxlare och företag inom Fintech-branschen som erbjuder innovativa betaltjänster. Dessa typer av företag har på grund av sina verksamheter ett inneboende behov av kontinuerlig anpassning och utveckling av riskhanteringsåtgärder för att motverka penningtvätt och terrorismfinansiering.

En betydande utmaning består även av den snabbt föränderliga situationen med internationella sanktioner, särskilt med tanke på Rysslands invasion av Ukraina. För att säkerställa effektiviteten av sanktionerna är det avgörande att företag och finansiella institutioner följer utvecklingen och efterlever sanktionsbestämmelserna.

Sammanfattningsvis kräver de ökade riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism inom den finansiella sektorn en proaktiv och ständigt uppdaterad strategi från berörda företag.

MORE Evander arbetar med rådgivning kring AML frågor. Har ni frågor – kontakta oss via telefon 08 20 06 10, eller via e-post info@amelegal.se

Previous
Previous

Digitala bolags- och föreningsstämmor

Next
Next

AI-förordningen antagen av Europaparlamentet