Utländska direktinvesteringar – förslag till ny lagstiftning

Utländska direktinvesteringar är en viktig katalysator för Sveriges ekonomi och konkurrenskraft och bidrar till ekonomisk tillväxt, skapar jobb och främjar innovation. Att utländska aktörer investerar i känsliga sektorer eller skyddsvärd verksamhet kan dock medföra risker för landets säkerhet och allmän ordning. Till skillnad från många andra EU-länder saknar Sverige idag ett effektivt regelverk som förhindrar utländska investerare att genomföra strategiska uppköp av bolag vars verksamhet, information eller teknologi är av betydelse för Sveriges säkerhet. För att hantera dessa risker antog regeringen den 16 mars 2023 en lagrådsremiss om utländska direktinvesteringar och införandet av en ny lagstiftning med innebörden att utländska investeringar i skyddsvärd verksamhet ska granskas av en särskild granskningsmyndighet med befogenhet att begränsa eller förbjuda sådana investeringar. Det är ännu inte klart vilken myndighet som får detta uppdrag, men den statliga utredaren har föreslagit Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP). Den nya lagen väntas träda i kraft den 1 december 2023 och gälla för utländska direktinvesteringar efter detta datum.

 Prövningen av utländska direktinvesteringar ska ske innan transaktionen genomförs och anmälningsskyldigheten hamnar hos investeraren vid investeringar som innebär visst inflytande i eller förvärv av skyddsvärd verksamhet, medan det svenska bolaget har en upplysningsskyldighet gentemot utländska investerare. Med skyddsvärd verksamhet avses samhällsviktig verksamhet, säkerhetskänslig verksamhet, känsliga person- eller lokaliseringsuppgifter, kritiska råvaror och andra metaller och mineral, krigsmateriel, produkter med dubbla användningsområden samt framväxande teknologier och annan strategiskt skyddsvärd teknologi. Granskningsmyndigheten får även rätt att inleda granskning på eget initiativ, rätt att utfärda sanktionsavgifter samt rätt att förse investeringar med villkor eller helt förbjuda dem. Granskningsmyndigheten ska vid prövningen av investeringarna samverka med andra myndigheter.

 

Lagrådsremissen hittar du här.

 Advokatfirman MORE Evander arbetar löpande med rådgivning till klienter avseende bolagsrättsliga frågor. Har ni frågor relaterat till utländska direktinvesteringar i svenska bolag, kontakta info@amelegal.se.

Previous
Previous

Förslaget till förordningen om marknader för kryptotillgångar (MiCA) är antaget

Next
Next

Konsumentskyddsrapport